Czym jest żywność GMO?
W mediach znowu zamieszanie i szum, ponieważ powrócił problem żywności GMO, jaka od lat dostępna jest na sklepowych półkach na całym świecie. Żywność transgeniczna to problem współczesnego świata, jednak niewiele osób zastanawia się czym właściwie jest, a ich protest wynika tylko i wyłącznie z globalnie napędzanej machiny niechęci i lęków.
Żywność modyfikowana genetycznie to nic innego, jak produkty wytwarzane w sztucznych warunkach przy użyciu najnowszych rozwiązań inżynierii technologicznej, dzięki której możliwe jest dokonywanie mieszanek genetycznych jakie nie występują w naturalnym środowisku. Celem takiego zabiegu jest dostarczanie na rynek produktów o zwiększonej odporności na działanie czynników zewnętrznych, co powoduje przedłużenie terminu ich ważności. W zdecydowanej większości przypadków „mieszanie genów” wymaga zastosowania środków chemicznych, które podtrzymują tak wytworzony produkt. To właśnie środki chemiczne, często nieznanego składu i pochodzenia wywołują największe obawy.Brak również szczegółowych badań dotyczących ewentualnej szkodliwości żywności GMO, chociaż i bez tego pojawiają się głosy o ich rakotwórczym działaniu. O tym czy obawy są uzasadnione czy też nie, będzie można przekonać się dopiero za kilka lat, kiedy na podstawie wyników badań, będzie można wysunąć odpowiednie wnioski.
W związku z tematem GMO pojawia się pytanie, czy można w jakiś sposób bronić się przed spożywaniem takiej żywności. Cóż, odpowiedź nie jest prosta, ponieważ nie wszystkie produkty posiadają odpowiednie oznaczenia, a wielu producentów w dalszym ciągu ukrywa informacje na temat własnych produkcji. Nie pozostaje nic innego, jak wybieranie żywności dostarczanej przez znanych i zaufanych dostawców, co może dawać dużą gwarancję „czystości genetycznej”.