O żywieniowych grzechach Polaków
Na przestrzeni ostatnich kilku lat wyraźnie widać wzrost zainteresowania tematyką zdrowego odżywiania, jednak w dalszym ciągu zbyt wielu Polaków popełnia podstawowe błędy żywieniowe. Jemy zbyt tłusto, a w kuchni nadal królują smażone potrawy, podczas gdy to właśnie tłuszcze są jedną z najczęściej wymienianych przyczyn wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. Jednak tłuszcz to nie jedyny problem, w podstawowym jadłospisie większości Polaków brakuje owoców i warzyw, mało jest także ryb i innych produktów, które wywierają korzystny wpływ na pracę całego organizmu.
Lekarze alarmują, że trwanie przy starych nawykach żywieniowych to świadome narażanie siebie i swoich bliskich na problemy zdrowotne. Brak odpowiedniej równowagi w składnikach odżywczych w diecie to problem wielu polskich rodzin. Nie zawsze jednak przyczyną takiego stanu rzeczy jest brak wiedzy czy ignorancja, lecz wysokie koszty utrzymywania zdrowego stylu życia. Przygotowanie zdrowego obiadu dla całej rodziny to coś, co wykracza poza możliwości finansowe wielu osób.
Czy istnieje zatem sposób, aby chociaż w minimalnym stopniu poprawić sytuację w zakresie żywienia? Owszem, wystarczy jedynie zmienić tradycyjny sposób przygotowania potraw na ten, który uznawany jest za zdrowe rozwiązanie. Mięso przygotowane w piekarniku wysmaży się we własnym tłuszczu, a więc wystarczy jedynie dodać nieco przypraw, by uzyskać smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny. Warto także zastąpić produkty mączne na te przygotowane z pełnego ziarna. Ciemne pieczywo, brązowy ryż, a także pełnoziarniste makarony są nieco droższe od zwykłych produktów, jednak warto po nie sięgać ponieważ usprawniają pracę całego organizmu.