restauracja z polską kuchnią Kraków
Aby w pełni zrozumieć sedno szablonowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dorzucić owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była stereotypowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, niemniej jednak z w pewnych momentach pojawiło się również oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska i Węgier.
restauracje Kraków
Charakterystyka stereotypowej kuchni polskiej
• Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z gigantyczną ilością mięsa i kasz.
• Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
• To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych krajach – w następstwie tego mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
• Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i wybitnie pikantnych sosów polskich.
restaurants main market square krakow
Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz najbardziej szablonowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną cechą kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż i towarów mięsnych.
Marynaty typowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.