steki Kraków
Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, lecz równie odpowiednio kultowe są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak rzetelnego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.
prawdziwa kuchnia włoska Kraków
Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj rewelacyjną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś totalnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.
Kluczowa filozofia kuchni włoskiej
• Dwie ideologie, które stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja oraz na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
• Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
• Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.
Co całkowicie kochamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!
• Oprócz gigantycznej rozmaitości makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
• Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
• We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.
Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, bowiem uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później następuje „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wraz z daniem głównym.