Włoska restauracja Kraków
Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednakowoż równie prawidłowo popularne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby w następnej kolejności stwierdzić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak rzetelnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.
prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie
Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj unikalną tożsamość. Jednakże ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki używane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.
Istotna filozofia kuchni włoskiej
• Dwie doktryny, jakie stanowią bazę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja oraz na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
• Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
• Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.
Co wnikliwie lubimy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!
• Oprócz dużej rozmaitości makaronów, dwie główne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
• Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
• We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.
Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, bowiem uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.