Trattoria Kraków

Autentyczny włoski makaron inaczej jaki?
Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci oraz konsumenci na świecie konsumują na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną nacją, która z radością zjada makaron znacznie więcej niż raz na dzień.

restauracje Kraków

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako bazowe węglowodany, jakie akompaniują pożywieniom jako danie dodatkowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym doskonałym przykładem zwykłej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odkryć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć proste bądź też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Krakow Restaurant

   

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do tradycyjnego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron przeważnie gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Dlatego, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub ewentualnie innym, równie pysznym daniem. Prosto, czysto i smakowite -o to chodzi!

© Copyright Wszystko 2024